Vertrouwenspersoon. Een onmisbare factor in elke gezonde werkcultuur

De ‘vertrouwenspersoon ongewenst gedrag’ is een veilig aanspreekpunt voor medewerkers die te maken krijgen met ongewenst gedrag, zoals pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie en agressie. Een vertrouwenspersoon is onmisbaar in een gezonde werkcultuur.

De ‘vertrouwenspersoon integriteit’ is het aanspreekpunt voor werknemers die veilig een melding willen maken van (een vermoeden van) een onregelmatigheid, een (zakelijke) integriteitsschending of een (maatschappelijke) misstand.

Wat is de meerwaarde van Brave Line als vertrouwenspersoon?

Als vertrouwenspersoon zet ik mij in voor een optimale interne communicatiestructuur en een veilige werkomgeving. Mijn doel is arbeidsconflicten te voorkomen, te verminderen en op te lossen. Brave Line maakt een vertrouwenspersoon extra waardevol voor een bedrijf. Ik:

Ben eerste opvang en een luisterend oor voor alle soorten irritaties binnen jouw bedrijf;

Onderzoek wat mogelijk is om deze irritaties op te lossen;

Onderzoek wat mogelijk is om deze irritaties op te lossen;

Ondersteun de medewerker over een actieve rol bij het proces;

Ken de wettelijke kaders die een rol kunnen spelen;

Bemiddel indien ondersteuning van een specialist of instantie noodzakelijk is;

Verleen nazorg aan medewerkers;

Informeer medewerkers en leidinggevenden over de rol van een Vertrouwenspersoon;

Adviseer directie en management en denk mee over beleid, oplossingen en borging.

Een luisterend oor betekent veel voor medewerkers. Vaak is gewoon een gesprek om hun hart te kunnen luchten al voldoende. Maar soms is dat niet genoeg. Dan sta ik náást de medewerker en ondersteun bij elke stap​. Maar ik help ook het management om een veilige werkcultuur te stimuleren waarin iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.

VERTROUWEN

Vertrouwd én onafhankelijk

Een vertrouwenspersoon is verplicht om vertrouwelijk om te gaan met alles wat de werknemer vertelt. Een organisatie die mij inschakelt is op zijn beurt verplicht om mij zelfstandig en onafhankelijk mijn werk als vertrouwenspersoon te laten uitvoeren.

Op deze manier draagt een Vertrouwenspersoon bij aan de psychologische veiligheid in een bedrijf. Hierdoor vermindert het aantal arbeidsconflicten tot een minimum en beschermen werkgevers hun werknemers beter tegen psychosociale belasting.

Een wettelijke verplichting hierover hangt in de lucht en ligt bij de Eerste Kamer. Maar vooruitlopend hierop zien steeds meer bedrijven een vertrouwenspersoon nu al als een bewezen meerwaarde die prima past bij de zorgplicht die zij hebben in het kader van de ARBO-wet.

Sinds Brave Line ons ondersteunt als vertrouwenspersoon, is de sfeer binnen ons bedrijf aanzienlijk verbeterd. Medewerkers voelen zich veiliger en durven sneller problemen aan te kaarten. Jacqueline luistert niet alleen, maar helpt ook om zaken structureel aan te pakken. Ze heeft echt bijgedragen aan een cultuurverandering waarin respect en veiligheid voorop staan.

CEO middelgroot transportbedrijf (Maasvlakte)

Het fijne aan Jacqueline als vertrouwenspersoon is haar onafhankelijkheid en discretie. Ze weet vertrouwen op te bouwen bij de medewerkers en helpt om problemen in een vroeg stadium te signaleren. Dankzij haar ondersteuning hebben we grensoverschrijdend gedrag kunnen aanpakken voordat het echt uit de hand liep. Dit heeft ons als bedrijf veel ellende en kosten bespaard.

HR-manager groothandel (Rotterdam-Zuid)

Vertrouwen begint met een open gesprek

Wil je weten hoe een vertrouwenspersoon jouw organisatie kan helpen om grensoverschrijdend gedrag en conflicten te voorkomen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek, maak kennis met mij en ervaar of we een ‘klik’ hebben.

BRAVELINE_WAARDE_LOGO